Marc Houweling

Partner
Portret

Marc Houweling is een ervaren advocaat actief op het gebied van vastgoed- en bouwrecht. Vanuit zijn drijfveer om de projecten van zijn cliënten tot een succes te maken stelt hij de strategische doelen van zijn cliënten voorop.

Als een van de jongere partners in de Nederlandse markt – en de jongste binnen ons kantoor – onderscheidt hij zich als snelle multitasker door zijn energieke en onconventionele aanpak van zaken en zijn toewijding om de doelen van zijn cliënten te bereiken en zaken effectief en snel tot een goed einde te brengen. Hij is een teamspeler en als jurist van de nieuwe generatie kent hij als geen ander de wensen en behoeften van de opkomende generatie, hetgeen bijdraagt aan de kracht van ons team.


Marc behandelt als bouwrechtadvocaat zaken voor (project)ontwikkelaars, investeerders, aannemers, internationale organisaties, (lokale) overheden, waterbedrijven en andere partijen betrokken bij ontwikkelingen op het gebied van bouw en vastgoed. Hij is veelvuldig betrokken bij vastgoedtransacties en projecten op het gebied van woningbouw en infrastructuur. Door zijn kennis van de markt en van verschillende aspecten van het aanbestedingsrecht, huurrecht, goederenrecht en bouwrecht heeft hij een holistische aanpak. Het stelt hem in staat om een zaak in zijn geheel vanuit de diverse disciplines te overzien en om zowel commercieel strategisch als juridisch te adviseren, in overeenstemming met de zakelijke doelstellingen van zijn cliënten.


Hij heeft veel ervaring opgedaan op het gebied van juridisch contract- en claimsmanagement bij grote projecten, zowel aan de zijde van opdrachtgever als opdrachtnemer. Marc heeft een no-nonsense aanpak wat betreft procederen en arbitreren.


Regelmatig publiceert hij artikelen en annotaties in juridische tijdschriften. Marc is lid van de redactieraad voor het deelgebied 'Aanbesteding' van het tijdschrift 'Vastgoedrecht' (VGR). Daarnaast geeft hij ook regelmatig cursussen en lezingen, zowel in-house als voor verschillende onderwijsinstellingen.


Marc studeerde rechten in Leiden (civiel- en ondernemingsrecht) en in Boston, Verenigde Staten (Amerikaans recht) en werkte enige tijd buiten Nederland, mede vanuit de overtuiging dat reizen en werken in het buitenland bijdraagt aan de ontwikkeling van creatief denkvermogen.

Werkzaam in de sectoren

Werkzaam in de rechtsgebieden

Ervaring

Adviseren

van een buitenlandse investeerder gespecialiseerd in Europese sale & lease back transacties bij de aankoop van de Europese productiefaciliteit van een wereldwijde fabrikant van auto-onderdelen via een sale and lease back transactie met een ‘triple net’ huurovereenkomst voor de duur van 20 jaar.

Adviseren

van een G40 gemeente in de Randstad over de nieuwbouw van het gemeentehuis, advisering en vertegenwoordiging van de gemeente bij de onderhandeling over de huurverlenging (juridische en commerciële voorwaarden) van het huidige gemeentehuis.

Adviseren

van een farmaceutisch bedrijf en opstellen van de Design and Construct aannemingsovereenkomst met een installateur voor de nieuwbouw van een productielocatie.

Adviseren en succesvol vertegenwoordigen

van een drinkwaterbedrijf in een kort geding procedure over een Europese aanbesteding van bouwmaterialen.

Adviseren en vertegenwoordigen

van een aannemer betreffende de ontwikkeling van een nieuw 5* hotel in Amsterdam en de aan de uitvoering gerelateerde meerwerkclaims.

Adviseren

van een projectontwikkelaar over de ontwikkeling van het gemengd gebruik van een belangrijke bezienswaardigheid in Nederland en vertegenwoordigen in rechte van die partij in verschillende verhuurder-huurder geschillen.

Adviseren

van een ontwikkelende aannemer betreffende een binnenstedelijke ontwikkeling van woningen in Amsterdam.

Adviseren en vertegenwoordigen

van een beveiligingsbedrijf in een reeks kort geding- en hoger beroep procedures over aanbestedingen voor beveiligingsdiensten aangaande openbaar vervoer en infrastructuur.

Adviseren

van een internationale organisatie over de ontwikkeling van een nieuw hoofdkantoor van 80.000 m2, inclusief advisering over daaraan gerelateerde aanbestedingen betreffende onderhouds- en adviesovereenkomsten.

Adviseren

van diverse aannemers betreffende de realisatie van rail (gerelateerde) infrastructuur.

Pro deo bijstaan

van een grote groep eisers in rechte en in onderhandelingen (middels mediation) in een substantiële erfpachtzaak tegen een G5-gemeente.

Adviseren

van een waterbedrijf over bouw- en ontwikkelingscontracten betreffende de realisatie van twee (industrie) waterinstallaties.

Adviseren en vertegenwoordigen

van een gemeente in verschillende verhuurder-huurder geschillen in het centraal station gebied.

Adviseren

van een aannemer over contracten (waaronder de Design & Build-, zekerheden- en financieringsovereenkomsten) betreffende de ontwikkeling van studenten- en jeugdhuisvesting in Amsterdam.

Adviseren en vertegenwoordigen

van een grote printerleverancier in een kort geding procedure tegen de Staat der Nederlanden betreffende een aanbesteding voor leveringen.

Aanbevelingen

Legal 500 2024

Construction (Tier 3)

'Van der Feltz has a practical approach and as a boutique firm profound knowledge around Dutch construction law. It is a professional team that also can participate in cross border transactions.'

Legal 500 2024

Real Estate (Tier 5)

‘The team is professional and a true partner in various transactions. They are also able to support in cross-border transactions.’

Chambers Europe 2024

Energy & Resources: Regulatory, Band 3

“Van der Feltz advocaten provides near instant responses and has on-the-spot advice that is clear and concrete.”

PropertyNL's Top-60 Vastgoedjuristen

Marc Houweling is betrokken en zeer duidelijk in zijn adviezen. De adviezen zijn goed onderbouwd, de risico’s worden benoemd en de mogelijke scenario’s duidelijk uiteengezet. Ook houdt Marc Houweling oog voor de diverse belangen binnen onze organisatie. Daarnaast adviseert Marc Houweling mij in mijn positionering als bedrijfsjurist binnen de organisatie door te luisteren en tips te geven. Ik kan op elk moment met mijn vragen terecht en dit wordt vlot opgepakt. Erg prettig is dat ik terecht kan met diverse adviesvragen, van reviews van templates tot aan begeleiding in geschillen. Dit zorgt ervoor dat de heer Houweling voor ons een belangrijk verlengstuk is geworden. Ik ben dus meer dan tevreden over de dienstverlening en ik kan de heer Houweling dan ook van harte aanbevelen.” Augustus 2020, Bedrijfsjurist bij een waterbedrijf

"Marc Houweling heeft vanaf mei 2018 zijn waarde bewezen door zich het dossier snel eigen te maken en zich uitstekend in de materie te kunnen verdiepen. Waar nodig stelde hij in doeltreffende bewoordingen de juiste vragen. In de persoonlijke gesprekken heb ik Marc leren kennen als een integer persoon, die met het nodige gevoel voor humor naar een vooraf bepaald doel toewerkt. Vanuit een coachende rol geeft hij jongere medewerkers zelfvertrouwen om de zaak te behandelen." Augustus 2020, Adviseur financiën bij een gemeente

Lidmaatschappen

  • Lid van de Nederlandse Vereniging voor Bouwrecht (VBR)
  • Lid van de Nederlandse Vereniging voor Bouwrecht Advocaten (VBR-A)
  • Lid van de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht (NVvA)
  • Lid van de Nederlandse Vereniging voor Vastgoed Juristen (VVJ)
  • NLingenenieurs commissie Economie en Recht

Publicatie