Nieuws

Iris over haar tijd als stagiair op ons kantoor

Iris Raats (22) heeft afgelopen zomer haar bachelor Rechtsgeleerdheid afgerond aan de Universiteit Leiden. Hierna heeft ze stage gelopen bij ons kantoor en dit beviel zo goed, dat ze nu student medewerker bij ons is. In februari wil ze beginnen met haar Master Staats- en Bestuursrecht.

Iris, waarom heb je besloten bij Van der Feltz te solliciteren?

“Ik heb twee bedrijvendiners bezocht, die van de Leidse Rechtswinkel en van Res Publica. Tijdens deze diners heb ik gesproken met meerdere advocaten van jullie kantoor.  Wat me aansprak is dat ik direct een fijn, open gesprek had. Daarnaast werd er heel enthousiast over de praktijk gesproken en werd er wederzijdse interesse getoond. Het viel mij op, dat ik tot twee keer toe lang bij jullie bleef hangen en het echt interessant vond wat er werd verteld. Bovendien had ik al een speciale interesse in het omgevingsrecht en jullie kantoor is onder meer daarop gericht.

Zowel de werksfeer als inhoud van de praktijk vielen mij dus positief op. Daarnaast is Van der Feltz een middelgroot kantoor, wat voor mij ook een pluspunt is: wel grote, interessante zaken, maar daarnaast ruimte voor persoonlijk contact .”

Portret van Brim Tonino
Portret van Brim Tonino

Hoe is de stage bevallen?

“Het is mij heel erg goed bevallen, ik voelde me direct onderdeel van het team. Je bent er tijdens een stage fulltime en zo krijg je een goed kijkje in de keuken: ik mocht mee naar zittingen, besprekingen, cursussen en sociale evenementen. Voor mijn gevoel heb ik wel alles mee kunnen krijgen en de sfeer vond ik heel fijn. Daarnaast is de afwisseling tussen civiel en bestuursrecht interessant, hierdoor komt er een grote variatie aan onderwerpen voorbij waarover je kunt leren. Je wordt gelijk bij allerlei zaken betrokken, ook door de partners: dat je daarmee direct in contact komt en met hen in overleg kunt, dat zou je denk ik minder snel hebben bij een groter kantoor.”

Wat wilde je graag leren tijdens je stage?

“Ik was heel benieuwd hoe de basiskennis uit mijn bachelor in de praktijk zou uitwerken. Vooral het procesrechtelijke is heel abstract tijdens je studie en tijdens je stage zie je eindelijk hoe dat in het echt gaat. Daarnaast wilde ik graag weten hoe het contact met cliënten en met andere advocaten zou zijn. Ook was ik benieuwd naar de professionele werksfeer en of het bij mij past om in de advocatuur te gaan werken.”

Wat is je vooral bijgebleven?

“Op een gegeven moment mocht ik mee naar een zitting om te notuleren. Ik had die zaak zo goed mogelijk voorbereid. In een vergelijkbare zaak (van een andere kantoor), was iets opvallends gezegd, dat had ik onthouden, omdat het een onderwerp betrof waar ik veel interesse voor heb. Dit kwam toen terug tijdens de zitting. Dat vond ik wel echt heel interessant om mee te maken: zo krijg je door hoe andere zittingen invloed hebben op je eigen zaak.

De processtrategie zien en bespreken is ook erg interessant. Hoe mijn eigen mening, ook al heb ik nog geen ervaring, werd gewaardeerd. Zo kreeg ik echt het idee dat ik iets aan de zaak kon bijdragen. En dat je dan uiteindelijk een terugkoppeling krijgt en ziet wat er is opgestuurd en dan daarin gedeeltelijk je eigen werk terugziet, dat is ontzettend leuk en mij het meest bijgebleven.”

"Ik was heel benieuwd hoe de basiskennis uit mijn bachelor in de praktijk zou uitwerken. Vooral het procesrechtelijke is heel abstract tijdens je studie en tijdens je stage zie je eindelijk hoe dat in het echt gaat."

 -

Welke stappen zet je om jezelf te blijven ontwikkelen?

“Naast mijn studie vind ik het belangrijk om ook andere activiteiten te ondernemen. Studie gerelateerd ga ik graag naar lezingen van Res Publica. Ze organiseren veel activiteiten om kennis te maken met de verschillende aspecten van het staats- en bestuursrecht. Hierdoor kan je je goed oriënteren op de arbeidsmarkt.

Bij de Leidse Rechtswinkel heb ik door cursussen geleerd hoe je je door een cliënt kunt laten beïnvloeden en hoe je persoonlijk betrokken kunt raken, als je op een bepaalde manier met je cliënt omgaat. Hier kregen we diverse cursussen voor, waaronder gesprektechnieken. Dit kan ik nu gebruiken en dat is heel erg fijn.

Tot slot ben ik ook nog steeds bij mijn studentenvereniging actief.”

Heb je nog tips voor studenten die hier in de toekomst stage willen lopen?

“Grijp zoveel mogelijk kansen om mee te gaan naar een cursus of een evenement aan. Zo laat je enthousiasme zien en leer je het kantoor beter kennen. Het is natuurlijk belangrijk om inhoudelijk goede opdrachten in te leveren, maar het is net zo belangrijk om je gezicht te laten zien en te ontdekken hoe het kantoor in elkaar zit. De sociale kant van een stage moet je niet onderschatten, probeer oprechte interesse en betrokkenheid te tonen in de mensen die werken. Vraag dus niet alleen naar hun praktijk, maar maak ook echt een praatje.”

En weet je al of je advocaat wil worden?

“Tot nu toe vind ik de advocatuur wel echt heel erg leuk, als ik zie wat de dagelijkse werkzaamheden van een advocaat zijn en hoe men onderling met elkaar omgaat. Het is een hele bijzondere wereld om in te werken en dat trekt mij wel. Misschien ga ik mijn Masterscriptie schrijven in het buitenland, wellicht met een stage ernaast, maar daarna ben ik wel echt toe aan een volgende stap: het wordt tijd om in de praktijk bezig te zijn!”